СОЦІАЛЬНА ІНІЦІАТИВА ІНСТИТУТУ
“КІБЕРГІГІЄНА В ШКОЛАХ УКРАЇНИ”

За підтримки Держспецзв’язку, Україна приєдналась до щорічної європейської традиції проведення в жовтні Місяцю кібербезпеки.

В межах цієї ініціативи, Інститутом спеціального зв’язку та захисту інформації Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського” заплановано проведення в закладах освіти України відкритих уроків на тему “Вступ до кібергігієни”.

Метою даної соціальної ініціативи є покращення розуміння питань кібергігієни, підвищення обізнаності про кіберзагрози та шляхи їх запобігання.

Актуальність таких заходів полягає в тому, що сучасним учням старших класів притаманна висока самостійність і незалежність вибору інформаційних джерел в мережі Internet, одночасно з властивою підліткам цього віку емоційністю, вразливістю та схильністю до ідеалізації. Суміщення таких факторів робить підлітків надзвичайно вразливими до негативних інформаційних впливів, шахрайства та цькування.

Проблема захисту дітей у кіберпросторі постала достатньо давно, але особливої гостроти вона набула на тлі масованого і агресивного інформаційного наступу російської пропаганди.

Наш Інститут має значний досвід підготовки фахівців з вищою освітою з таких унікальних для України спеціалізацій, як кібербезпека, криптографічний та технічний захист інформації, розробка та експлуатація систем урядового і конфіденційного зв’язку, а також телекомунікацій і радіотехнологій.

Виходячи з викладеного вище фахівці Інституту ініціюють серію відкритих уроків, що мають на меті навчити дітей правильно та безпечно використовувати Internet, зокрема навчити:

– правилам конфіденційної поведінки в Internet;

– принципам формування безпечних паролів;

– підходам зменшення ризиків, які можна зустріти у віртуальному просторі (віруси, шахрайство тощо);

– основам протидії негативному інформаційному впливу, тощо.

Серед перших слухачів були учні спеціалізованої школи І-III ступенів № 98 з поглибленим вивченням англійської мови, ліцею – інтернату № 23 “Кадетський корпус” з посиленою військово-фізичною підготовкою та навчально-виховного комплексу “Ерудит”.

Під час уроків, які проводяться викладачами спільно з курсантами Інституту окреслені та охарактеризовані наступні небезпеки в кіберпросторі:

Контентні (протизаконний, шкідливий та неетичний контент);

Комунікативні (кібербулінг, кібергрумінг);

Споживчі (кібершахрайство);

Електронні (викрадення інформації, шкідливе програмне забезпечення).

В підсумку надані рекомендації щодо мінімізації відповідних ризиків.